Informatiekundig

Dit is de negende competentie van 21e eeuws leren.

InformatiekundigVaardigheid om grote hoeveelheden informatie die op ons afkomen goed te kanaliseren, te filteren, te beoordelen en van nut te maken (metacognitie). Technologie ook inzetten om informatiestress en ‘cognitive overload’ te reduceren. Maar omdat we zelf ook veel informatie de wereld in sturen dienen we ons bewust te zijn hoe we die informatie vormgeven voor diverse doelgroepen. Technologie kan helpen om informatierepresentatie adaptief aan te bieden.

2 gedachten over “Informatiekundig”

  1. Juist! Hoe duidelijk of onduidelijk wil je zijn? Of wat bedoeld de ander? Welke data haal ik uit zijn boodschap? Onderken ik de context?

  2. Informatie verwoordt betekenissen. Informatie kan omvangrijk zijn, beperkt of precies toereikend. Veel woorden en/of beelden gebruiken om betekenis over te dragen. Het is onze manier. In tegenstelling tot data is informatie toegankelijk. Kunstzinnig. Informatie zingt. Maar de hoeveelheid informatie verbergt de eigenschappen van betekenis. Data is recht door zee. Maakt de structuur van kennis inzichtelijk. Overdracht van data is saai, zeker omvangrijke hoeveelheden. De juiste vorm van informatie, dat is de kunst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s