Datakundig worden kun je zonder wiskundige aanleg

Naar aanleiding van de presentatie van Henk Burg (programmacommissie) de volgende stelling: “Datakundig worden kun je zonder wiskundige aanleg.”

Bent u het hier mee eens of oneens? Wij zijn benieuwd naar uw mening.

Advertenties

Gepubliceerd door

Sem van Geffen

Beheerder van het netwerk LRN21. Instructional designer en gamification developer. Community manager van Mission Start. Organisator Dé Gamification Conferentie.

2 gedachten over “Datakundig worden kun je zonder wiskundige aanleg”

  1. Datakundig worden heeft veel voeten in de aarde. Een aantal daarvan zijn; predicate en modale logica (domein filosofie), verzamelingleer (domein wiskunde), grammatica (domein taalwetenschap). Deze voeten vormen het denken van de mens, waardoor ze de betekenis van data weet te ontfrutselen. De betekenis van data baseert zich op soorten relaties, uniciteiten, gelijkheid, enzovoorts. De voeten benaderen deze onderwerpen op hun eigen wijze. De kern van deze domeinen vormen het abstract van de denkende mens. Enkel het wiskundige domein is niet noodzakelijk, een ander bovenstaand domein zal volstaan. Daarmee rijst bij mij het vermoeden dat de stelling niet verwijst naar deze excate wetenschap, maar naar de noodzaak van een abstract in een denkend brein. Data verlangt van de mensheid om dit abstract aan te kunnen spreken, opdat haar betekenis inzichtelijk wordt. Wellicht zal daar een gereedschap voor bestaan, maar dat betwijfel ik zeer! Computertechnologie zal haar kunnen realiseren, maar computertechnologie is slaafs aan de bovenstaande domeinen. Daarom wil ik met klem de nadruk leggen op mijn herformulering van de stelling; datakundig worden kan niet zonder het ontwikkelen van het abstract van een denkend brein.

  2. Ik ben het met de stelling eens. Je maakt uiteraard wel gebruik van handige tools die op basis van wiskundige modellen geconstrueerd zijn. Het is net als met computers: om met een computer goed te kunnen werken hoef je nog geen computertechnologie gestudeerd te hebben.

Reacties zijn gesloten.